Skip to main content

Hvornår er overvægt en sygdom?

Spørgsmålet om, hvornår overvægt kan betragtes som en sygdom, åbner op for en kompleks diskussion, der kan ses fra flere vinkler.

Overvægt er på den ene side ofte forbundet med en række sundhedsrisici, herunder hjertesygdomme, diabetes og andre metaboliske lidelser. På den anden side er det vigtigt at erkende, at overvægt ofte er et komplekst resultat af genetik, natur og miljø samt livsstilsvaner og psykologiske aspekter.

AF SUSANNE GREGERSEN, helhedsHUSET

Ud fra mit mangeårige arbejde med vægttab i helhedsHUSET, mener jeg, at det er vigtigt at have en individuel vurdering af, hvornår overvægt kan betragtes som en sygdom, og dermed kan medicineres.

Samtidig er det vigtigt at undgå stigmatisering og stereotyper om overvægt, da det kan forværre de psykologiske og følelsesmæssige udfordringer, mange står over for.
Lad os finde en helhedsorienteret og rummelig tilgang til sundhed og trivsel, der fokuserer på at styrke den enkeltes ressourcer og selvværd. Det vil samtidig give os et mere inkluderende samfund.

Jeg mener ikke at spørgsmålet om, hvornår overvægt kræver medicin, bør handle om kropsmasseindeks og fysisk størrelse – eller om en patienters vedholdende ønske. Det bør snarere handle om den enkeltes helbred, livsstil og velbefindende.

I en verden præget af quick-fix løsninger, ekstreme diæter og kemi er det let at glemme den dybere forbindelse mellem vores krop, sind og natur. Vi kan let blive fanget i en spiral af forbud, strenge regler og hård træning – eller ty til diverse kemiske slankemidler – i vores søgen efter at smide de ekstra kilo på letteste måde.

Men hvad hvis vejen til vægttab ikke behøver at være en kamp mod os selv? Jeg tror en stor del af løsningen ligger i forbindelsen til vores krop samt at styrke vores mentale velvære.
En helhedsorienteret tilgang er vejen til glæde og selvomsorg – og dermed mere trivsel og balance, og det helt uanset hvordan man ellers hjælper vægttabet på vej.

Jeg kalder det vi arbejder med for “naturligt vægttab” og det handler ikke kun om, hvad vi spiser, men også om hvordan vi lever vores liv. Vi bør lytte til vores krop og give den, hvad den virkelig har brug for. Spise næringsrige fødevarer, der nærer os indefra og giver os den energi, vi har brug for, uden at tælle kalorier eller følge strikse planer.

Men kost er kun en del af ligningen. Søvn spiller også en afgørende rolle i vores vægttabsrejse. Undersøgelser viser, at utilstrækkelig søvn kan forstyrre vores hormonbalance og øge trangen til usunde fødevarer. Derfor er det vigtigt at prioritere en god nattesøvn som en del af sundhedsrutinen.

Motion er selvfølgelig vigtigt, men det behøver ikke at være en kilde til stress eller smerte. Bevægelse bør være en kilde til glæde. Det kan være alt fra en beroligende gåtur i naturen til sjove aktiviteter med venner og familie.

Måske er det aller vigtigste skridt mod naturligt vægttab at pleje vores mentale velvære. Vores tanker og overbevisninger kan have en enorm indvirkning på vores spisevaner og vores forhold til vores krop. Selvomsorg og mindful livsstil er nogle af de redskaber der kan genoprette denne forbindelse og skabe et positivt selvbillede.

At acceptere og elske os selv som vi er lige nu, er nøglen til ægte forandring. Det handler om at slippe skyld og skam og erstatte den med medfølelse og accept – emner vi bl.a. arbejder med i mindfulnessen.
Når vi begynder at behandle os selv med venlighed og omsorg, begynder vi at træffe sundere valg, ikke kun for vores krop, men også for vores sind og sjæl.

Naturligt vægttab er ikke et quick-fix. Det er en livsstil, der handler om at skabe balance i vores liv. Det handler om at værdsætte vores krop, vores sind og vores natur.

Jeg har et gratis oplæg i helhedsHUSET om dette emne den 21/3 kl 16.30-18.00. Lad os sammen kigge mod et slankere, sundere og gladere liv. Du kan tilmelde på sms 20809909 eller se mere i kalenderen på helheds-HUSET.dk