Nu er det slut med, at mændene kan have barskabet i fred
AF CHRISTIAN DAN JENSEN
Rom! Det er da kun noget, man putter i cola, er det ikke?
Den sætning hørte Simon Styrup fra Vinspecialisten i Korsgade tit, da han for godt 10 år siden som helt ung elev stod i vinforretning i Odense. Der var kommet to nye rom på hylden i forretningen, som skulle forsøges sælges. Den ene var en mørk rom fra Guyana, El Dorado, og den anden var en 23 års Guatemala rom med navnet Ron Zacapa. Begge søde, bløde og runde rom, som under ingen omstændigheder bør komme bare i nærheden af cola.
Men det var helt nyt for danskerne, det her med rom. Man troede, at det var ’i familie’ med whisky og cognac og således skarp og tør spiritus. Man blev klogere.
Det er sukkerrørene, som gør det
Hvad malt er for whisky, er sukkerrør for rom, og det er her, sødmen kommer fra.
Sukkerrørene høstes og knuses, så den sødlige sukkerrørssaft kan opsamles. Saften opvarmes og krystalliseres, og yderligere raffinering gør den til en sirupsagtig melasse. Der tilsættes gær – og gæringsprocessen omsætter sukkeret til alkohol.
Lagringen udvikler rommens karakteristika og gør den mere blid og rund i smagen. Samtidig får rommen dens karakteristiske mørke kulør ved lagring.
I dag har salget af rom overhalet både whisky og cognac i forretningen i Korsgade. Og det er ikke kun mænd, som køber god rom sammen med Cohiba-cigaren hos Vinspecialisten.
– Kvinderne er vilde med rom. Det er jo en sød drik, samtidig med at det også er en rigtig god og eksklusiv smagsoplevelse, siger Simon Styrup.
Har sin egen rom-serie
Hos H.J. Hansen Vin har man udviklet sin helt egen rom-serie: Caraibe. Det har man gjort sammen med Søren Beyer, som er det, man kalder master blender – altså en person, som ved en masse om, hvordan man sammensætter ingredienserne i spiritus.
– Vores Caraibe-rom er lavet i tre varianter. Alle tre med god sødme, men med helt forskellige smagsnuancer. Det giver et rigtig godt indblik i rommens verden og er en god mulighed for nye romdrikkere til at få en god start ind i et spændende univers, lyder det fra Simon Styrup, som har gået skridtet videre og sammen med Søren Beyer udviklet forretningen i Svendborgs helt egen rom.
Svendborgsund rom
På Columbus’ anden rejse medbragte han sukkerrør til udnyttelse og kolonisering af den nye verden. Det var dog først senere, at sukkeret hovedsageligt blev benyttet til romproduktion.
Vi har altid forbundet sørøvere og andre søulke med rom. Det maritime er ganske enkelt svært at komme udenom, når vi taler om rom.
– Vores egen Svendborgsund rom er ikke nogen sød rom, og det er et helt bevidst valg. Det er en navy-rom, som stadig er blød og rund, men som skal have et snert af bølgeskvulp.
Den fremstilles i Trinidad og sejles herefter til Bornholm, hvor den bliver tappet på flaske, forklarer Simon Styrup og tilføjer, at flaskerne er nummererede.
Svendborgsund rommen er også blevet til i et samarbejde med Svendborg Museum, som har
stillet et ældre maleri af Svendborgsund til rådighed, som pryder etiketten. Hver gang en flaske sælges, går der 25 kr. til Svendborg Museum.
Vinspecialisten tilbyder et bredt udvalg af rom. Lige fra dem til et par hundrede kroner flasken til de helt unikke single barrel rom, som udelukkende har været lagret på ét fad, til over 1.000 kr. for en flaske.